Prečo do prevádzky Bavorské pivá ?

bavorské pivá

História bavorských pív v skratke

Bavorská pivná škola je popri Českej, Belgickej, Anglickej a Americkej jedna z piatich hlavných na svete.

Bavorská pivná škola má spoločne s Belgickou najdlhšiu tradíciu varenia piva, ktorá siaha až do prvého tisícročia.  Jej hlavnými predstaviteľmi sú pivné štýly svetlý a tmavý Weissbier , ležiaky bavorského typu a silné tmavé pivá Bock a Doppelbock. Tieto pivá sa v minulosti varili v bavorských kláštoroch a neskôr mala každá jedna väčšia obec vlastný pivovar. To pretrváva až dodnes a Bavorsko sa radí s počtom približne 1600 pivovarov na prvé miesto v spotrebe piva na jedného obyvateľa.

Pivá sa vyrábajú tradičnými spôsobmi, ale za použitia najnovších technológií. Zásadne všetky suroviny ako chmeľ, slad a kvasinky pochádzajú z vlastnej produkcie. Voda je z vlastných studní a je čerpaná z hĺbok viac ako 160 m, kde sa pod celým Bavorskom nachádza obrovský zásobník vody z čias doby ľadovej.

Skĺbenie tradície, kvality surovín a dôslednej nemeckej práce prináša jedny z najlepších pív na svete.

ČAS NA ZMENU

Na Slovensku väčšina podnikov ponúka len pivá z Českej pivnej školy, hlavne ležiaky plzenského typu, na ktoré sme zvyknutí z minulosti a boja sa dať priestor svetovým pivám rôznych pivných štýlov.

Preto by každá piváreň, ktorá chce byť do budúcna úspešná mala ponúkať svojim zákazníkom pivá z celého sveta a nemala by vynechať ani pivá z Bavorska. Na Slovensku je stále viac ľudí, ktorí bavorské pivá poznajú z letných aj zimných dovoleniek a radi by si ich opäť vychutnali aj doma vo svojom podniku.

Aj keď sa v posledných rokoch výrazne zvýšil počet malých remeselných pivovarov, ktoré skúšajú vyrábať pivá rôznych pivných štýlov z celého sveta, stále bude stáročiami preverená kvalita tradičných pivovarov oslovovať zákazníkov aj v budúcnosti. Inak by tu predsa tieto pivovary neboli už celé stáročia. V celom Nemecku je asi 1600 pivovarov a z toho len Bavorsku viac ako 650.

Máte záujem o niektoré z našich pív vo vašom podniku ?

Sudové alebo fľaškové ?

V našich krajinách si väčšina zákazníkov pýta len čapované pivo zo sudov, alebo z tankov. Určite ste sa ale všetci stretli s tým, že kvalita tej istej značky je v rôznych podnikoch niekedy iná. Môže za to prístup prevádzkovateľa, keď nechá sud narazený dlhšie ako to pivo v teple zvládne, nemá zabezpečené dostatočné chladenie, špinavé výčapné zariadenie, alebo samotný postup pri čapovaní. Toto sa nemôže stať pri fľaškovom pive, ktoré keď si otvoríte kdekoľvek a kedykoľvek vždy bude kvalita rovnaká. Samozrejme pokiaľ sa nejedná o tzv. živé nepasterizované a nefiltrované pivá, ktoré si vyžadujú chladený teplotný režim pri transporte a skladovaní.

Napríklad u pív EDINGER prebieha vo fľaši druhotné spodné dokvášanie čo mu dodáva výnimočnú chuť a sfarbenie. Najmä kvalita je hlavný dôvod, prečo stále viac spotrebiteľov dáva prednosť pivám vo fľaši. Dokonca aj v Nemecku sa na niektorých pivných festivaloch nalievajú pivá priamo z fliaš namiesto čapovania.

ERDINGER Weissbräu Werner Brombach GmbH

Tento pivovar snáď ani netreba predstavovať. Všetky jeho pivá sa vyrábajú dvojitým kvasením, sú typu Weissbier, čo znamená že slad, z ktorého sa varí obsahuje viac ako 50% pšenice. Či už je to svetlý Weissbier, tmavý Weissbier, alebo pre športovcov nealko Weissbier, na ktorom si môžete pochutiť vo viac ako 115 krajinách celého sveta. Všetky sa vyrábajú výhradne v bavorskom meste ERDING, v jednom z najmodernejších a najekologickejších pivovarov na svete.

erdinger slovensko

ERDINGER Weissbräu Werner Brombach GmbH

Vedeli ste ?:

Pivovar ERDINGER je s ročnom produkciou 1,8 mil Hl. piva najväčší výrobca pív typu Weissbier na svete!

Jesenná pivná slávnosť – Herbstfest – v Erdingu je treťou najväčšou po najznámejšom mníchovskom Októberfeste a Herbstfeste v Rosenheime. Podobné slávnosti sa robia vždy na jeseň ,v každom aj menšom bavorskom meste kde majú pivovar už celé stáročia.

Nealkoholické pivo Erdinger má prirodzené izotonické vlastnosti aj bez umelých prísad a preto je vhodné pre športovcov na doplnenie minerálov a vitamínov po ťažkých výkonoch. Pivovar sponzoruje po celom svete  a aj na Slovensku množstvo biatlonových a triatlonových podujatí ako aj najväčšie maratóny na svete.

Brauerai Aying-Franz Inselkammer KG

Je výrobcom jedného z najuznávanejších bavorských pív AYINGER. Pivovar leží 30 km od Mníchova a vznikol v roku 1877. Doteraz si udržuje vysokú kvalitu hlavne používaním regionálnych produktov a klasických technológií. V praxi to vyzerá tak, že z okna pivovaru vidíte lány jačmeňa, pšenice, ako aj chmeľu a používaná voda je iba z vlastných studní.

Brauerai Aying-Franz Inselkammer KG

Vedeli ste?:

Pivovar Ayinger a slávny mníchovský pivovar Augustiner mali v minulosti z časti spoločných vlastníkov, čo je poznať aj na podobnej chuti terajších ležiakov!

Pivá Ayinger vyhrávajú každoročne medaile na celosvetových pivných súťažiach https://www.ayinger.de/cms/index.php/auszeichnungen.html Tento rok dokonca získal podľa stránky Beer Rate pivovar Ayinger ocenenie pivovar roka v Nemecku spomedzi 1600 pivovarov!!! https://infogram.com/best-beers-brewers-new-brewers-by-country-1h7v4pxdvqjj2k0

ayinger slovensko